Kotlety z cukinii z czosnkiem i szczypiorkiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Przepis na smaczne, szybkie i proste kotlety z cukinii. W wersji fit można je upiec w piekarniku.

  • 40 min

Składniki:

  • nieduża cukinia,
    1 jajko,
    bułka tarta,
    2 - 3 łyżki drobno posiekanego szczypiorku,
    mały ząbek czosnku,
    łyżka posiekanego koperku,
    olej do smażenia.

Kotlety z cukinii z czosnkiem i szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię oczyszczamy, ścieramy na grubych oczkach tarki, solimy, mieszamy i odkładamy na min. 20 minut na sito. Po tym czasie cukinię odciskamy, dodajemy koper, jajko, szczypior oraz rozdrobniony czosnek. Całość mieszamy dodając bułkę tartą tak aby masa przypominała konsystencją mielone. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju. Odsączamy na ręczniku papierowym.

Porady

Takie kotleciki serwujemy z ulubionymi sosami, solo, z surówką lub jako dodatek do kaszy lub ziemniaków.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy