Kotlety w pomarańczowej marynacie

4.5 (189 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To mój sposób na szybki obiad. Przed wyjściem do pracy marynuję kotlety, a po powrocie – smażę.

Składniki:

  • ● 60 dag łopatki lub szynki wieprzowej
    ● pomarańcza
    ● kilka ząbków czosnku
    ● olej
    ● sól
    ● pieprz
    ● 20 dag małych pieczarek
    ● kilka gałązek świeżego tymianku lub majeranku
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Kotlety w pomarańczowej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy,
    a następnie kroimy na 4-5 plastrów.
    Czosnek obieramy i rozgniatamy.
    Wcieramy w kotlety.
    Oprószamy solą i pieprzem.
  • 2. Pomarańczę myjemy i przekrawamy
    na pół. Z obu połówek
    wyciskamy sok. Wlewamy
    do mięsa. Przykrywamy
    i wstawiamy do lodówki. Marynujemy
    przynajmniej 2 godziny. Kotlety osączamy. Smażymy
    na rozgrzanym oleju
    z obu stron.
  • 3. Zioła myjemy i siekamy.
    Pieczarki myjemy i osuszamy.
    Oprószamy solą, pieprzem
    i ziołami. Skrapiamy olejem.
    Pieczemy w rozgrzanym piekarniku
    ok. 25 minut. Podajemy
    z kotletami.

Porady

Do kotletów można również podać pieczone ziemniaki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_11-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować