To mój sposób na szybki obiad. Przed wyjściem do pracy marynuję kotlety, a po powrocie – smażę.
Składniki:
● 60 dag łopatki lub szynki wieprzowej
● pomarańcza
● kilka ząbków czosnku
● olej
● sól
● pieprz
● 20 dag małych pieczarek
● kilka gałązek świeżego tymianku lub majeranku
Kotlety w pomarańczowej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, osuszamy,
a następnie kroimy na 4-5 plastrów.
Czosnek obieramy i rozgniatamy.
Wcieramy w kotlety.
Oprószamy solą i pieprzem.
2.Pomarańczę myjemy i przekrawamy
na pół. Z obu połówek
wyciskamy sok. Wlewamy
do mięsa. Przykrywamy
i wstawiamy do lodówki. Marynujemy
przynajmniej 2 godziny. Kotlety osączamy. Smażymy
na rozgrzanym oleju
z obu stron.
3.Zioła myjemy i siekamy.
Pieczarki myjemy i osuszamy.
Oprószamy solą, pieprzem
i ziołami. Skrapiamy olejem.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku
ok. 25 minut. Podajemy
z kotletami.
Porady
Do kotletów można również podać pieczone ziemniaki.
Komentarze