Kotlety siekane z wątróbki wieprzowej

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wątróbka przygotowana w ten sposób jest soczysta i pyszna. Polecam.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g wątroby wieprzowej
    250 ml mleka
    1 cebula
    Ząbek czosnku
    1 jajko
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    Sól i pieprz do smaku
    1 łyżka majeranku
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki opcjonalnie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Wątróbka

Kotlety siekane z wątróbki wieprzowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę wieprzową oczyszczamy, płuczemy, następnie zalewamy mlekiem i pozostawiamy ją na około godzinę. Następnie wątróbkę osuszamy na ręczniku papierowym. Tak przygotowaną wątrobę kroimy w cienkie plastry, następnie w cienkie słupki i dokładnie siekamy. Cebulę obieramy z łupin i również drobno siekamy, to samo robimy z ząbkami czosnku. Posiekaną wątróbkę przekładamy do miski z cebulą i czosnkiem. Doprawiamy całość solą, pieprzem, majerankiem i pietruszką(ja nie miałam więc nie dałam) dokładnie mieszamy.
  • 2. Wbijamy całe jajko, dodajemy oba rodzaje mąki i ponownie wszystko dokładnie mieszamy, zostawiamy na kwadrans (ale nie jest to konieczne). Na patelni rozgrzewamy olej, na rozgrzany tłuszcz nakładamy dużą łyżką okrągłe porcje naszych kotletów i smażymy podobnie jak placki ziemniaczane na rumiano z obu stron. Usmażone kotlety przekładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Gotowe kotlety z wątróbki podajemy z ulubionymi dodatkami u mnie to ogórki z kurkumą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować