Kotlety schabowe zapiekane z kapustą i boczkiem

4.5 (159 ocen)

  • 45 min

Przepis na to pyszne danie znalazłam na stronie Marty Stuart i od razu wzięłam się za jego wykonanie. Proste składniki, które połączone razem tworzą naprawdę pyszne danie.

  • 45 min

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe
    ¼ kapusty białej
    8 plasterków wędzonego boczku
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki maki pszennej
    2 szklanki mleka
    1 łyżka natki pietruszki (opcjonalnie)
    2-3 łyżki oleju
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety schabowe zapiekane z kapustą i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i obsmażamy na złoty kolor kotlety schabowe. Obsmażone kotlety przekładamy na talerz. Boczek kroimy w paski i przesmażamy go razem z cebulą pokrojoną w piórka i ząbkami czosnku.

    Kiedy boczek i cebula lekko się zeszklą dodajemy pokrojoną w niezbyt duże kawałki kapustę. Wszystko smażymy około 10 -15 minut. Kapusta ma delikatnie zmięknąć i nabrać złotego koloru. Kapustę wraz z boczkiem i cebulą doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Mleko łączymy z mąką, wlewamy do rondelka i podgrzewamy na wolnym ogniu, aż do uzyskania gęstego ( jak ciasto naleśnikowe ) sosu. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Naczynie żaroodporne spryskujemy olejem i układamy na dnie przesmażoną kapustę z boczkiem i cebulą. Na kapuście układamy przesmażone kotlety – wszystko zalewamy przygotowanym sosem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego go 180 stopni i pieczemy 10-20 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni.

    Mięso wyjmujemy z piekarnika posypujemy posiekaną pietruszką i serwujemy z ziemniakami z wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Kapusta Mięso Mleko Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować