Kotlety schabowe zapiekane w sosie pomidorowym

5 (181 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jest do danie, które możemy wykonać na obiad, lub na kolację (wykorzystując kotlety pozostałe z obiadu). Bardzo sycące.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 plastry schabu,
    2 jajka, mąka i bułka do obtoczenia,
    15 dag sera edamskiego,
    cebula,
    100g koncentratu pomidorowego,
    olej,
    sól, pieprz,
    czosnek granulowany.
Wystaw ocenę:

5 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Kotlety schabowe zapiekane w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety doprawiamy solą i pieprzem. Panierujemy w mące, jajkach i bułce. Smażymy.
  • 2. Cebulę szklimy na oleju. Wlewamy 2 szkl. wody. Dodajemy koncentrat, sól, pieprz, czosnek granulowany i gotujemy 5 minut, aż woda nieco odparuje i zacznie tworzyć się sos.
  • 3. Naczynie żaroodporne lekko oliwimy. Na dno wlewamy odrobinę sosu, wykładamy kotlety. Wylewamy resztę sosu, aby kotlety były nim dokładnie oblane, posypujemy startym serem. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach, aż sos zacznie się rumienić.

Porady

Sos zgęstnieje w trakcie pieczenia, dlatego wcześniej nie gotujemy go zbyt długo. Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować