Kotlety schabowe w sosie śliwkowym

4.5 (156 ocen)

  • 60 min

Danie kuchni śląskiej. Owocowy sos ,wyostrzony goździkami i odrobiną czerwonego wina. Pycha!

  • 60 min

Składniki:


  • 4 kotlety schabowe (o grubości ok. 1 cm)
    5 łyżek powideł śliwkowych
    kilka goździków
    1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
    chlust półwytrawnego ,czerwonego wina
    bułka tarta
    sól ,pieprz
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Kotlety schabowe w sosie śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety oprószamy solą i pieprzem i gotujemy w osolonej wodzie ,po czym wyjmujemy ,studzimy ,obtaczamy w bułce i smażymy. Osączamy z nadmiaru tłuszczu ,owijamy folią aluminiową by pozostały ciepłe (można przełożyć do piekarnika nastawionego na 50°C).
    Do wywaru ze schabu (trochę więcej jak ½ l) wrzucamy goździki i kardamon. Dodajemy powidła i wino ,chwilę gotujemy (można zredukować by zagęścić sos). Usmażony schab układamy na talerzach ,polewamy sosem. Podajemy z kluskami śląskimi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować