Kiedy zostaną Wam ziemniaki z obiadu, możecie z nich zrobić takie pyszne kotlety. Bardzo dobrze smakują z sosem pieczarkowym. Z tej ilości składników wyszło mi 7 kotletów.
30 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
300 g. ziemniaków (waga po ugotowaniu)
200 g. twarogu
1 cebula
sól, pieprz
1 jajko
1 łyżka mąki
Dodatkowo:
bułka tarta do obtoczenia placków
olej do smażenia
Kotlety ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowane ziemniaki, przecisnąć przez praskę. Dodać twaróg. Rozgnieść widelcem.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać do miski z twarogiem
i ziemniakami. Przyprawić solą i pieprzem.
Na koniec wbić jajko i wsypać mąkę. Wymieszać, żeby składniki się połączyły.
Formować kotlety i obtaczać w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju, po kilka minut z każdej strony.
2.Można odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Komentarze