Kotlety po staropolsku

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszne i chrupiące kotlety z drobiu , marynowane w majonezie i musztardzie. To idealny dodatek mięsny do każdego obiadu.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 filety z kurczaka pojedyncze
    Sól i pieprz do smaku
    3 łyżki musztardy ostrej
    3 łyżki majonezu tradycyjnego
    Olej do smażenia
    Bułka tarta do panierki
    3 jajka do panierowania

Kotlety po staropolsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z kurczaka myję, osuszam a następnie kroję wzdłuż, tak by powstało ok 6 dużych kotletów. Dokładnie rozbijamy tłuczkiem. Solę i pieprzę do smaku. W miseczce łącze musztardę oraz majonez.

    Każdy kotlet smaruję z obu stron. W jednej misce wysypuję bułkę tartą,w drugiej rozbijam jajka i dokładnie bełtam widelcem. Kotlety panieruję najpierw w jajku potem w bułce.

    Smażę na oleju dokładnie rozgrzanym z obu stron na złoto.

Porady

Polecam podawać z ziemniakami, kaszą z dodtakiem surówek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy