Pyszne i chrupiące kotlety z drobiu , marynowane w majonezie i musztardzie. To idealny dodatek mięsny do każdego obiadu.
40 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
3 filety z kurczaka pojedyncze
Sól i pieprz do smaku
3 łyżki musztardy ostrej
3 łyżki majonezu tradycyjnego
Olej do smażenia
Bułka tarta do panierki
3 jajka do panierowania
Kotlety po staropolsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety z kurczaka myję, osuszam a następnie kroję wzdłuż, tak by powstało ok 6 dużych kotletów. Dokładnie rozbijamy tłuczkiem. Solę i pieprzę do smaku. W miseczce łącze musztardę oraz majonez.
Każdy kotlet smaruję z obu stron. W jednej misce wysypuję bułkę tartą,w drugiej rozbijam jajka i dokładnie bełtam widelcem. Kotlety panieruję najpierw w jajku potem w bułce.
Smażę na oleju dokładnie rozgrzanym z obu stron na złoto.
Porady
Polecam podawać z ziemniakami, kaszą z dodtakiem surówek.
Komentarze