Kotlety mielone ze schabu

4.44 (176 ocen)

  • 50 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Schab jest raczej chudym mięsem, więc mielony może być suchy.
Zdarza się, że trafi nam się tłuściejszy kawałek. Wtedy można go zmielić i zrobić pyszne mielone kotlety. Moja rodzinka bardzo je lubi.
Dlatego, Wam też polecam. Spróbujcie, może Wam posmakują.

  • 50 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 800 g. schabu tłuściejszego
    1 jajko
    1 bułka pszenna
    1 ząbek czosnku
    przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, czosnek niedźwiedzi

    Dodatkowo:
    bułka tarta do obtoczenia kotletów
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.44 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotlety mielone ze schabu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotlety mielone ze schabu 1. Bułkę namoczyć w mleku.
    Schab zmielić. Do mięsa dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, oraz przyprawy.
    Wymieszać. Dodać jajko.
    Bułkę odcisnąć z mleka, ale nie do końca. Dodać do mięsa.
    Wszystko wymieszać i wyrobić ręką.
    Wstawić do lodówki na minimum godzinę. Następnie formować kotlety
    i obtaczać w bułce tartej.
  • Kotlety mielone ze schabu 2. Gotowe kotlety smażyć na rozgrzanym oleju, około 20 minut, na niewielkim gazie.
    W tym czasie dwa, trzy razy przewracać, żeby równo się usmażyły.
    Po usmażeniu odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.

    Podałam z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować