Kotlety mielone z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Żeby nie było zbyt nudno, staram się urozmaicać tradycyjne kotlety.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 kg łopatki wieprzowej
    1 jajko
    1 kajzerka
    1 cebula
    30 dag pieczarek
    sól, pieprz
    bułka tarta do panierowania kotletów
    olej do smażenia

Kotlety mielone z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę wieprzową płuczemy i mielimy w maszynce do mięsa.
    Bułkę zalewamy wodą. Gdy całkowicie zmięknie, odciskamy i rozdrabniamy.
    Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
    Pieczarki oczyszczamy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami.
    Mięso, bułkę, cebulę, pieczarki i jajko łączymy ze sobą, doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.
  • 2. Z powstałej masy formujemy okrągłe, lekko spłaszczone kotlety. Każdy panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy