Kotlety mielone z indyka, ziemniaki i buraczki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kotlety mielone zrobione z mielonego mięsa indyczego, podane z ziemniakami i usmażonymi buraczkami.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mielone mięso z indyka 1 kg
    ziemniaki 8 szt.
    burak ćwikłowy 1 szt.
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    czosnek 2 ząbki
    cebula połowa
    bułka tarta
    jajka kurze 2 szt.
    sok z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Buraczki

Kotlety mielone z indyka, ziemniaki i buraczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie buraczków:

    Wymyty burak gotujemy w skórce do miękkości. Po ugotowaniu studzimy, obieramy ze skórki, trzemy przez duże oczka. Na roztopionym maśle smażymy pokrojoną w kostkę cebulę do jej zeszklenia, dodajemy starte buraczki. Doprawiamy solą i pieprzem, smażymy kilka minut. Możemy doprawić sokiem z cytryny, jak kto lubi.

    Wykonanie dania:

    Do zmielonego mięsa dodajemy startą połowę cebuli, przeciśnięty czosnek, bułkę tartą, przyprawiamy solą, pieprzem i wbijamy dwa jajka. Wszystkie składniki mieszamy. Z wyrobionego mięsa formujemy kotlety i smażymy je na gorącym tłuszczu do zarumienienia się z obu stron. Smażymy na małym ogniu, tak żeby mięso w środku kotleta nie było surowe. W między czasie gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki. Usmażone kotlety podajemy na gorąco z ziemniakami i buraczkami.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Ziemniaki Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować