Kotlety mielone z dynią i czerwoną cebulą

0 (0 ocen)

Przepyszne kotleciki mielone. Lekko pikantne dzięki czerwonej cebuli, soczyste dzięki dodatkowi słonecznej dyni, polecam na jesienny obiad!

Składniki:


  • 500 g mięsa mielonego z szynki
    200 g dyni Hokkaido
    1 czerwona cebula
    1 jajko
    1 łyżeczka musztardy
    1 łyżeczka majeranku
    Sól i pieprz do smaku
    Szczypta gałki muszkatołowej
    Bułka tarta
    Olej rzepakowy

Kotlety mielone z dynią i czerwoną cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Cebulę obrać, drobno posiekać i wrzucić do miski. Dynię obrać, usunąć nasiona, zetrzeć na dużych oczkach tarki. Wrzucić do miski.

    Dodać jajko, musztardę, majeranek, sól i pieprz oraz gałkę, wymieszać.

    Dodać mięso mielone i dokładnie wyrobić masę dłonią. Jeśli jest mocno wilgotna wsypać 1-2 łyżki bułki tartej, wymieszać i odstawić na kilka minut.

    Z masy lepić małe kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym. Usmażone odkładać na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawać z surówką (i ziemniaczkami).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy