Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną wsypujemy do sitka o małych oczkach i przelewamy ją 2 razy zimną wodą. Zagotowujemy wodę. Przelewamy kaszę gorącą wodą 2 razy.
Następnie przesypujemy kaszę do garnka, wlewamy wodę i gotujemy 15 minut.
2.Gotujemy 5 jajek na twardo. Po ugotowaniu i ostudzeniu, obieramy jajka, wkładamy je do miski i rozgniatamy.
3.Do miski z rozgniecionymi jajkami, dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, 1 surowe jajko, sól i pieprz do smaku, 1 łyżkę bułki tartej, posiekaną pietruszkę i szczypiorek oraz ser starty lub pokrojony na niewielkie prostokąty.
Wszystko dokładnie mieszamy.
4.Z powstałej masy formujemy kotleciki. Obsypujemy je niewielką ilością bułki tartej
5.Na patelni teflonowej wlewamy niewielką ilość tłuszczu i smażymy do uzyskania złotego koloru
Komentarze