Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną

0 (0 ocen)

  • 20 min

Smaczna i zdrowsza alternatywa dla kotletów wykonanych z samych jajek.

  • 20 min

Składniki:

  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
    6 jajek
    1,5 szklanki wody
    sól i pieprz
    bułka tarta
    1 łyżka posiekanej pietruszki
    1 łyżka posiekanego szczypiorku
    2 plasterki żółtego sera
    olej do smażenia

Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną wsypujemy do sitka o małych oczkach i przelewamy ją 2 razy zimną wodą. Zagotowujemy wodę. Przelewamy kaszę gorącą wodą 2 razy.
    Następnie przesypujemy kaszę do garnka, wlewamy wodę i gotujemy 15 minut.
  • 2. Gotujemy 5 jajek na twardo. Po ugotowaniu i ostudzeniu, obieramy jajka, wkładamy je do miski i rozgniatamy.
  • 3. Do miski z rozgniecionymi jajkami, dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, 1 surowe jajko, sól i pieprz do smaku, 1 łyżkę bułki tartej, posiekaną pietruszkę i szczypiorek oraz ser starty lub pokrojony na niewielkie prostokąty.
    Wszystko dokładnie mieszamy.
  • image-0lyv1d0 4. Z powstałej masy formujemy kotleciki. Obsypujemy je niewielką ilością bułki tartej
  • 5. Na patelni teflonowej wlewamy niewielką ilość tłuszczu i smażymy do uzyskania złotego koloru

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy