Kotlet schabowy po parysku

4.5 (168 ocen)

  • 40 min

Schabowy w wykwintnym wydaniu. Ten niesamowity smak i aromat nadaje mu ser dojrzewający z niebieska pleśnią.

  • 40 min

Składniki:

  • - 4 kotlety schabowe

    - sól, pieprz, gałka muszkatołowa

    - jajko

    - bułka tarta

    Dodatkowo:

    - około 150 g sera podpuszczkowego, dojrzewającego z porostem białej i przerostem niebieskiej pleśni

    - 4 łyżeczki gęstej śmietany 18%

    - 1 łyżeczka posiekanego koperku
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlet schabowy po parysku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozbite kotlety oprószyć solą, pieprzem i gałka muszkatołową, odstawić na 10 minut. Po tym czasie panierować kotlety w jajku i bułce tartej, smażyć na rozgrzanym tłuszczu na jasnozłoty kolor.
    Usmażone kotlety przełożyć do naczynia żaroodpornego, na każdym ułożyć pokrojony w plastry ser z pleśnią i po łyżeczce śmietany. Formę wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i zapiekać przez około 15 minut.
    Tak upieczone kotlety posypać koperkiem i podawać z purée ziemniaczanym i surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować