Kotlet schabowy nadziewany

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tradycyjny kotlet ze schabu często bywa suchy i twardy, po takiej modyfikacji jak ta nabiera zupełnie innego smaku. Kotlet jest miękki, wilgotny i bardziej aromatyczny. Nadzienie możemy zmieniać w zależności od naszych kubków smakowych. Pracy niewiele więcej a jednak obiad jest bardziej urozmaicony i wykwintny.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 kotlety ze schabu
    farsz:
    1 por tylko biała część
    300 g pieczarek
    1 łyżka masła
    200 g śmietanki słodkiej 30%
    do panierowania 2 roztrzepane jajka + bułka tarta własnej produkcji z ususzonych bułek
    tłuszcz do smażenia dowolny: olej rzepakowy, smalec lub masło klarowane
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Schabowy

Kotlet schabowy nadziewany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od farszu:
    Na maśle smażymy pokrojone drobno pieczarki, dorzucamy pokrojony w krążki por, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy porcjami śmietankę i dusimy aż farsz będzie scalony, a śmietana zredukowana, odstawiamy do przestudzenia.
    W czasie kiedy farsz się dusi rozklepujemy mięso na dość cienkie podłużne kotlety, przyprawiamy z obu stron.
    Nakładamy farsz na jedną połówkę a drugą przykrywamy. Obtaczamy w jajku i bułce, smażymy z obu stron na średnim ogniu aż do zrumienienia. Kotlet schabowy nadziewany jest gotowy do podania. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować