Kotlet pożarski

5 (190 ocen)

Przepis z rosyjskim rodowodem, w moim wydaniu dwie wersje: łagodna klasyczna i na ostro, to już moja modyfikacja :)

Składniki:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka ok.800g
    1,5 łyżki miękkiego masła + 2 żółtka
    2 białka z jajek do ubicia piany
    2 - 3 łyżki bułki tartej do mięsa
    sól i pieprz do smaku
    do wersji ostrej dodatkowo :
    1,5 średniej cebuli pokrojonej w drobną kostkę
    3 posiekane ząbki czosnku
    1/2 świeżej papryki pociętej w drobną kostkę
    szczypta pieprzu cayenne
    do panierki :
    mąka , rozbełtane jajko , bułka tarta
    masło klarowane do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotlet pożarski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1pib97f 1. Mięso z piersi jak najdrobniej posiekać ostrym nożem , przełożyć do miski.
    Masło utrzeć z żółtkami , ubić pianę z białek, wszystko połączyć delikatnie mieszając. Dodać bułkę tartą tyle aby mięsko dało się formować , ale nie za dużo.
    Doprawić solą i pieprzem.

    Formować kotlety , obtoczyć najpierw w mące , potem w jajku i bułce tartej, smażyć na maśle klarowanym ( jeżeli nie mamy to wtedy na smalcu lub oleju )
  • image-117ckb8 2. W wersji pikantnej do farszu przed obtaczaniem dodać pokrojoną drobno cebulę, posiekany czosnek , pokrojoną drobno paprykę i przyprawić pieprzem cayenne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować