Kotlet po kijowsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób przygotowania:
1 . Masło schłodzić w zamrażalniku.
2. Filety z kurczaka umyć, osuszyć, delikatnie rozbić tłuczkiem( ja filety pojedynczo wkładam do woreczka foliowego i rozbijam), posypać solą i pieprzem.
3. Pieczarki oczyścić , pokroić w plasterki, obsmażyć na łyżce masła .
4. Pozostałe masło pokroić w słupki i wraz z pieczarkami rozłożyć je na rozbitych filetach.
5. Zawinąć , gotowe kotlety spiąć wykałaczkami i wstawić na 10 minut do lodówki.
6. Jajka roztrzepać , dodać 3 łyżki wody, doprawić solą i pieprzem.
7. Kotlety kolejno zanurzać w roztrzepanym jajku , obtaczać w bułce tartej
8. Smażyć na złoto na gorącej margarynie do smażenia 20 minut. Pierwsze 10 minut smażyć bez przykrycia, następne 10 minut pod przykryciem.
Porady
Uwaga: radzę zachować ostrożność przy jedzeniu, bo masło które jest w kotletach, lubi pryskać
Komentarze