Dla miłośników kasz. Wyglądają jak ziemniaczane, ale smakują o niebo lepiej.
2 godz.
Składniki:
Kotleciki: 20 dag kaszy kukurydzianej,
10 dag pieczarek,
10 dag żółtego startego sera,
800 ml mleka,
3 jajka (jedno do panierki),
bułka do panierki,
sól, pieprz,
olej do smażenia.
Kotleciki z kaszy kukurydzianej z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko zagotowujemy. Wsypujemy kaszę i gotujemy do zgęstnienia, aż kasza wciągnie całe mleko. Garnek zdejmujemy z ognia, przykrywamy i owijamy w ciepły koc. Zostawiamy na dwie godziny. Po tym czasie odkrywamy garnek, aby kasza ostygła.
2.Sos: Pieczarki kroimy w plastry, przekładamy do rondelka. Cebulę drobno siekamy, dodajemy do pieczarek wraz z czosnkiem, zielem i liściem laurowym. Wlewamy zimnej wody na 3-4 cm nad pieczarki. Doprawiamy i gotujemy, aż pieczarki zmiękną. Mąkę mieszamy ze śmietaną, hartujemy 2 łyżkami wody z pieczarek i wlewamy do garnuszka. Zagotowujemy.
3.Kotleciki: pieczarki oczyszczamy, kroimy w małą kostkę, dodajemy do kaszy. Dodajemy również ser, jajka i przyprawy. Mieszamy. Mokrymi dłońmi wyrabiamy kuleczki, spłaszczamy, panierujemy w jajku i bułce. Smażymy na rumiano. Podajemy z sosem
Komentarze