Kotleciki z kaszy kukurydzianej z sosem pieczarkowym

4.5 (172 ocen)

  • 2 godz.

Dla miłośników kasz. Wyglądają jak ziemniaczane, ale smakują o niebo lepiej.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Kotleciki: 20 dag kaszy kukurydzianej,
    10 dag pieczarek,
    10 dag żółtego startego sera,
    800 ml mleka,
    3 jajka (jedno do panierki),
    bułka do panierki,
    sól, pieprz,
    olej do smażenia.

    Sos:
    20 dag pieczarek,
    mała cebula,
    ząbek czosnku,
    liść laurowy,
    2 ziarenka ziela angielskiego,
    sól, pieprz,
    2 łyżki śmietany,
    łyżka mąki.
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotleciki z kaszy kukurydzianej z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotowujemy. Wsypujemy kaszę i gotujemy do zgęstnienia, aż kasza wciągnie całe mleko. Garnek zdejmujemy z ognia, przykrywamy i owijamy w ciepły koc. Zostawiamy na dwie godziny. Po tym czasie odkrywamy garnek, aby kasza ostygła.
  • 2. Sos: Pieczarki kroimy w plastry, przekładamy do rondelka. Cebulę drobno siekamy, dodajemy do pieczarek wraz z czosnkiem, zielem i liściem laurowym. Wlewamy zimnej wody na 3-4 cm nad pieczarki. Doprawiamy i gotujemy, aż pieczarki zmiękną. Mąkę mieszamy ze śmietaną, hartujemy 2 łyżkami wody z pieczarek i wlewamy do garnuszka. Zagotowujemy.
  • kotleciki z kaszy kukurydzianej 3. Kotleciki: pieczarki oczyszczamy, kroimy w małą kostkę, dodajemy do kaszy. Dodajemy również ser, jajka i przyprawy. Mieszamy. Mokrymi dłońmi wyrabiamy kuleczki, spłaszczamy, panierujemy w jajku i bułce. Smażymy na rumiano. Podajemy z sosem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza kukurydziana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować