Kotleciki z kapusty i pieczarek

4.5 (169 ocen)

  • 60 min

rewelacyjne kotleciki, ciut pracochłonne ale efekt końcowy wart tego, bardzo sycące i niedrogie. Podajemy z ulubioną surówką.

  • 60 min

Składniki:



  • kapusta biała-1/2 główki
    pieczarki-30-40 dag
    jako-1-2 szt
    mąka pszenna- 1-2 łyżki
    sól i pieprz do smaku
    vegeta-opcjonalnie
    olej do smażenia
    bułka tarta do panierowania

Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotleciki z kapusty i pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • smażymy na rozgrzanym tłuszczu na rumiano 1. Kapustę kroimy, obojętnie jak, wkładamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy aż będzie miękka. Pieczarki obieramy kroimy w plasterki i podsmażamy, studzimy. Gdy kapusta jest miękka odcedzamy i studzimy. Zimną kapustę mielimy na maszynce do mielenia mięsa, następnie dokładnie odciskamy z nadmiaru wody( ja to robię w czystej, bawełnianej ściereczce). Ostudzone pieczarki również mielimy. W misce mieszamy kapustę z pieczarkami dodajemy jajko, mąkę (musimy sami ocenić ile musimy dodać, jeśli farsz jest gęsty to mniej) solimy i pieprzymy do smaku, jeśli ktoś lubi vegetę to może nią doprawić zamiast solą. Dokładnie mieszamy. Wilgotnymi rękami formujemy kotleciki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Podajemy z ulubioną surówką, i ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi. SMACZNEGO
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować