Kotleciki z jajek w panierce z płatków kukurydzianych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu przekładamy do miseczki,rozdrabniamy widelcem,dodajemy posiekaną pietruszkę,koperek i przyprawy według uznania. Ścieramy żółty ser na tarce o średnich oczkach,dodajemy do miseczki i wbijamy surowe jajko oraz wyciśnięty czosnek. Na patelni podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę i dodajemy do miseczki z pozostałymi składnikami.Całość mieszamy do uzyskania gęstej masy jak na kotlety mielone. Płatki kukurydziane rozdrabniamy używając tłuczka lub wałka,dajemy na osobny talerzyk-posłużą nam jako panierka. Z masy formujemy kotleciki o średniej wielkości,obtaczamy z dwóch stron w płatkach kukurydzianych. Na patelni rozgrzewamy olej i dajemy nasze kotleciki. Smażymy z dwóch stron tak aby się zarumieniły. Znakomicie smakują same jak i z ketchupem. Smacznego.
Komentarze