Na lekki letni posiłek: kotleciki drobiowo-pieczarkowe z makaronem i sałatką z sosem śródziemnomorskim zaprosili nas Kasia i Marek Hadrychowie oraz ich 11-letnia córka Ola z Kalisza.
Składniki:
● 1/2 kg filetów z kurczaka
● 250 g pieczarek
● natka pietruszki
● starty żółty ser
● 2 łyżki majonezu
● przyprawa uniwersalna do smaku
● 2-3 jajka
● 2-3 łyżki mąki
● 1 łyżka masła
● tłuszcz do smażenia
Kotleciki drobiowe siekane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka mieszamy z majonezem,
serem żółtym, mąką, posiekaną
natką i przyprawą uniwersalną.
2.Oczyszczone pieczarki ścieramy
na tarce o dużych oczkach i smażymy na maśle, aż woda
odparuje.
3.Mięso kroimy w drobną kostkę.
Mieszamy z pieczarkami
i masą jajeczną i na ok. 2 godziny
wstawiamy do lodówki.
4.Na patelni rozgrzewamy
tłuszcz. Łyżką nabieramy masę
mięsno-jajeczno-pieczarkową
i smażymy nieduże kotleciki.
Podajemy od razu po usmażeniu,
z makaronem lub ryżem.
Doskonale smakują z sałatą
lodową z oliwkami i sosem
śródziemnomorskim (robimy
wg przepisu na opakowaniu),
ale można też podać je z inną
ulubioną surówką.
Komentarze