Koszyczki wielkanocne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Mleko podgrzewamy w garnuszku. Gdy już będzie ciepłe, zdejmujemy z ognia i dodajemy pokruszone drożdże, cukier i ok. 3 łyżek mąki. Mieszamy wszystko dokładnie i zostawiamy w ciepłym miejscu, aż do wyrośnięcia drożdży. Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą oraz dodajemy jajko i olej. Gdy drożdże będą "kipieć", wlewamy je do reszty składników i wyrabiamy ciasto. Im dłużej będziemy je wyrabiać, tym ciasto będzie lepsze:) Wyrobione ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu, przykrywamy ściereczką i czekamy, aż do podwojenia jego objętości.
Przygotowujemy miskę żaroodporną o średnicy ok. 20 cm. Miskę odwracamy "do góry nogami" i wykładamy folią aluminiową. Z wyrośniętego ciasta robimy wałeczki, układamy je na misce (najpierw pionowo) a później przeplatamy pomiędzy sobą, tak jak pleciemy koszyki z wikliny. Gdy ukończymy pleść naszą dolną część koszyka to smarujemy go jajkiem. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni do złotego koloru ok. 20 min.
Następnie z 3 dość długich wałeczków pleciemy warkocz "a'la obwarzanek" o średnicy naszej miski. Natomiast ostatnim elementem naszego koszyka jest rączka, którą również pleciemy z 3 wałeczków ciasta tworząc warkocz. Nakładamy nasz warkocz na miskę, aby był wygięty i w takiej pozycji pieczemy nasze elementy koszyka. Oczywiście wcześniej smarujemy je jajkiem.
Gdy nasze wszystkie elementy już będą gotowe i dobrze ostygnięte, składamy je do siebie i łączymy wbijając w nie wykałaczki. Ozdabiamy koszyczki wg własnych upodobań:)
Komentarze