Koszyczek wielkanocny

5 (184 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Moje dzieci mają frajdę zarówno przy robieniu, jak i zjadaniu tego koszyczka.

Składniki:

  • ● 50 dag mąki
    ● 2 jajka
    ● 5 dag drożdży
    ● 150 ml mleka
    ● 5 dag margaryny
    ● 4 łyżki cukru
    ● olej
    ● 2 łyżeczki cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

5 (184 ocen)

Zobacz również:

Desery

Koszyczek wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn: drożdże, po łyżce cukru i mąki mieszamy z połową ciepłego mleka. Odstawiamy. Margarynę roztapiamy. Z rozczynem wlewamy do mąki. Dodajemy jajko, cukier waniliowy, resztę cukru i ciepłe-
    go mleka. Wyrabiamy ciasto i dzielimy na 5 równych części. Odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 2. Jedną część rozwałkowujemy (dno koszyka), z pozostałych formujemy wałki. Z trzech zaplatamy warkocz (boki), jeden składamy na pół i skręcamy wokół siebie (uchwyt).
  • 3. Na natłuszczoną i oprószoną mąką blachę kładziemy dno koszyka, brzeg smarujemy białkiem. Przyklejamy warkocz. Uchwyt wyginamy, układamy obok. Ciasto smarujemy żółtkiem. Odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy ok. 20 minut w 200 °C. Uchwyt przypinamy wykałaczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować