Koszyczek wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozczyn: drożdże, po łyżce cukru i mąki mieszamy z połową ciepłego mleka. Odstawiamy. Margarynę roztapiamy. Z rozczynem wlewamy do mąki. Dodajemy jajko, cukier waniliowy, resztę cukru i ciepłe-
go mleka. Wyrabiamy ciasto i dzielimy na 5 równych części. Odstawiamy do wyrośnięcia.
2.Jedną część rozwałkowujemy (dno koszyka), z pozostałych formujemy wałki. Z trzech zaplatamy warkocz (boki), jeden składamy na pół i skręcamy wokół siebie (uchwyt).
3.Na natłuszczoną i oprószoną mąką blachę kładziemy dno koszyka, brzeg smarujemy białkiem. Przyklejamy warkocz. Uchwyt wyginamy, układamy obok. Ciasto smarujemy żółtkiem. Odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy ok. 20 minut w 200 °C. Uchwyt przypinamy wykałaczkami.
Komentarze