Koszyczek wielkanocny z ciasta drożdżowego

4.49 (150 ocen)

  • 2 godz.

Koszyczek wielkanocny, który będzie prawdziwą ozdobą stołu

  • 2 godz.

Składniki:

  • 150ml mleka
    20g drożdży
    2 szklanki mąki (350g)
    2 jajka
    2 łyżki oleju
    1/3 szklanki cukru
    opcjonalnie: 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    dodatkowo: jajko do posmarowania ciasta
Wystaw ocenę:

4.49 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery

Koszyczek wielkanocny z ciasta drożdżowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać, żeby było ciepłe (nie gorące!!). Przygotować zaczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać pół szklanki mleka, 1 łyżeczkę mąki, wymieszać o odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
    2 jajka rozetrzeć z cukrem, wlać mleko i zaczyn (oraz ekstrakt waniliowy), wsypać przesianą mąkę i wyrobić jednolite ciasto, pod koniec dodając olej.
    Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania (ciasto powinno co najmniej podwoić objętość).
    Wyrośnięte ciasto odgazować, uderzając pięścią. Podzielić na 5 kawałków:
    3 kawałki na koszyczek
    2 kawałki na rączkę i koło.
    Przygotować 2 miseczki (u mnie o średnicy 15cm, wysokości 8cm) i owinąć je folią aluminiową.
  • Koszyczek wielkanocny z ciasta drożdżowego 2.
    Plecenie koszyczka: każdy z 3 kawałków podzielić na 4 i uformować cienkie długie wałeczki. Miseczkę odwrócić, położyć na niej 6 wałków ciasta (jak rysujemy śnieżynkę), końce pozostawić ok 3cm dłuższe, niż wysokość miski, resztę ciasta obciąć. Obkrojone ciasto również uformować w wałek. Pozostałe wałeczki przeplatać między osnową, tworząc koszyk. Pozostawione dłuższe końce osnowy zawinąć i przykleić do koszyczka.
    Można również upleść koszyczek nieco inaczej: z wałeczków ciasta na stolnicy zrobić plecionkę i następnie nałożyć ją na miskę, brzegi ciasta podciąć równo z miską.

  • Koszyczek wielkanocny z ciasta drożdżowego 3. Rączka i koło: każdy z 2 kawałków podzielić na 3, zapleść warkocze. Jeden warkocz położyć na wierzchu miski, brzegi podwinąć pod miskę (miski muszą być jednakowej średnicy, ponieważ rączka musi mieć taki sam rozstaw, jak średnica koszyczka).
    Z drugiego warkocza uformować koło o średnicy koszyczka.
    Koszyczek, rączkę i koło przykryć ściereczką, odstawić na ok 20 minut do napuszenia.
    Przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 15 minut w temp 170st.C.

  • 4. Po wyjęciu z piekarnika na koszyczek z wierzchu położyć talerz lub deseczkę, żeby po ostudzeniu miał płaskie dno. Upieczone elementy ostudzić, delikatnie zdjąć z misek. Do koszyczka za pomocą wykałaczek przymocować koło. Końcówki rączki dociąć, żeby pasowała do koła, i również za pomocą wykałaczek przymocować do koła.

Porady

Jako formy posłużyły mi dwie jednakowe ceramiczne miseczki, które owinęłam folią. Zaplatanie ciasta to bardziej zabawa, choć wymaga precyzji, ale dzieciaki chętnie w tym pomogą. Uwaga! Koszyczek należy trzymać pod spód, nie wolno podnosić go za rączkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować