KOSZYCZEK WIELKANOCNY

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Witam, tworzenie ciekawych wypieków jest moją pasją. Lubię gotować dla rodziny i znajomych. We wszystkie dania wkładam całe swoje serce, a póżniej mam satysfakcję, jeśli moje potrawy smakują innym. Zbliżają się kolejne święta zatem proponuję efektowne ciasto w formie wielkanocnego koszyczka.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 3 jajka
    0,75 szkl. cukru
    1 cukier waniliowy
    0,5 kostki margaryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2,5 szkl. mąki
    0,5 szkl. śmietany
    aromat migdałowy
    Do dekoracji- migdały, kolorowe pisaki lukrowe, koraliki spożywcze, jasny lukier, barwniki spożywcze do lukru, kolorowe posypki, kilka włoskich orzechów, perełki cukrowe, lentilki.
    Polewa czekoladowa- 0,25 kostki margaryny+ duża łycha śmietany+ 3 łyżki cukru+ 2 kopiaste łyżki kakao (lekko podgrzewać ciągle mieszając do uzyskania gęstej lśniącej polewy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Koszyczek wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać po jednym jajku. Następnie w małych ilościach ciągle ucierając dodawać śmietanę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i po łyżce wsypywać do masy. Na koniec wlać aromat migdałowy. Owalną formę wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą, wyłożyć na nią ciasto i równomiernie je rozprowadzić. Nagrzać piekarnik, wstawić ciasto i piec w temp. 180 stopni około 45 minut.

    Po przestygnięciu ciasta obrócić je spodem do góry, ostrym nożem wyprofilować wzór koszyka z jajami i ozdobić według własnego uznania. Ciasto zrobi furorę na świątecznym stole.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować