Kostka malinowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kawę zbożową zalać gorącą wodą do połowy kubka i dolać mleko. Wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Na dnie blachy ułożyć biszkopty i nasączyć je dobrze kawą ( 2 łyżeczki na jeden biszkopt).
2.Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzącej wody. Dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia.
3.Śmietanę 36 % ubić na sztywną pianę, na sam koniec ubijania dodać cukier. Gdy galaretka zacznie tężeć wlać ją stopniowo do ubitej śmietany cały czas miksując na średnich obrotach. Po dokładnym zmiksowaniu całość wylać na blaszkę z biszkoptami i wstawić do lodówki na minimum 30 minut w celu schłodzenia.
4.Mus: Galaretkę malinową rozpuścić w 1 szklance wody i odstawić do wystudzenia. Maliny zmiksować na mus. Gdy galaretka zacznie tężeć dodać do niej mus malinowy i dokładnie wymieszać. Gotowy mus wylać na wierzch ciasta. Poczekać, aż lekko stężeje i przyozdobić wierzch malinami. Odstawić do lodówki na około 3 godziny w celu schłodzenia.
Komentarze