Kostka malinowa

4.5 (187 ocen)

  • 5 godz.

Kostka malinowa to przyjemny, lekki i orzeźwiający deser. Polubią go zarówno dorośli jak i dzieci.

  • 5 godz.

Składniki:

  • Blacha 36 x 26 cm:

    30 sztuk podłużnych biszkoptów
    1 płaska łyżka kawy zbożowej
    1/4 szklanki mleka
    10-20 sztuk malin do dekoracji

    Pianka:

    600 ml śmietany 36 %
    2 galaretki malinowe
    3 łyżki cukru pudru

    Mus:

    1 galaretka malinowa
    200 g świeżych malin
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery Mus Pianka Musy

Kostka malinowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawę zbożową zalać gorącą wodą do połowy kubka i dolać mleko. Wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Na dnie blachy ułożyć biszkopty i nasączyć je dobrze kawą ( 2 łyżeczki na jeden biszkopt).
  • 2. Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzącej wody. Dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia.
  • 3. Śmietanę 36 % ubić na sztywną pianę, na sam koniec ubijania dodać cukier. Gdy galaretka zacznie tężeć wlać ją stopniowo do ubitej śmietany cały czas miksując na średnich obrotach. Po dokładnym zmiksowaniu całość wylać na blaszkę z biszkoptami i wstawić do lodówki na minimum 30 minut w celu schłodzenia.
  • 4. Mus: Galaretkę malinową rozpuścić w 1 szklance wody i odstawić do wystudzenia. Maliny zmiksować na mus. Gdy galaretka zacznie tężeć dodać do niej mus malinowy i dokładnie wymieszać. Gotowy mus wylać na wierzch ciasta. Poczekać, aż lekko stężeje i przyozdobić wierzch malinami. Odstawić do lodówki na około 3 godziny w celu schłodzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować