kostka kokosowo marchewkowa

0 (0 ocen)

  • 15 min

ciasto z podstawowych składników, za to z niecodziennym, egzotycznym wykończeniem z kokosowej kruszonki

  • 15 min

Składniki:

  • 250g masła,
    300g jasnego brązowego cukru (ja dodałam 200g),
    3 jajka,
    1 łyżka cukru waniliowego
    200g mąki + łyżeczka proszku do pieczenia,
    50g wiórków kokosowych,
    200g tartej marchwi,
    2 łyżki korzennych przypraw

    oraz

    85g wiórków kokosowych
    25g cukru,
    25g masła

Kostka kokosowo marchewkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wysmaruj masłem niedużą blaszkę. Ustaw piekarnik na 180 stopni. Rozpuść masło, dodaj cukier.
  • 2. Do przestudzonej masy wbij jajka, dodaj wanilię, kokos i trzepaczką dokładnie połącz.
  • 3. Teraz dodaj mąkę przesianą z proszkiem, wymieszaj, dodaj marchew. Piecz około 30 minut. Następnie wyłóż kokosową kruszonkę i piecz jeszcze 15 minut, do zrumienienia się ciasta. Wystudź, pokrój na kwadraty.

Porady

do tego ciasta świetnie pasuje polewa z mlecznej czekolady. Wtedy nie robimy kruszonki, tylko smarujemy dżemem i polewamy czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy