Kostka kokosowo-czekoladowa

4.5 (191 ocen)

  • 30 min

dla miłośników kokosa:)

  • 30 min

Składniki:

  • spód:
    200 g masła lub margaryny
    300 g herbatników petit buerre (o maślanym smaku)
    3 łyżki ciemnego, naturalnego kakao
    2 kieliszki wódki
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki cukru pudru
    masa mleczno-kokosowa:
    ¼ szklanki mleka 3,2%
    ¼ szklanki cukru
    150 g masła lub margaryny
    2 szklanki mleka w proszku
    200 g wiórków kokosowych
    polewa:
    3 łyżki wrzącej wody
    3 łyżki cukru pudru
    3 łyżki ciemnego, naturalnego kakao
    100 g masła lub margaryny
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kostka kokosowo-czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kostka kokosowa 1. Herbatniki bardzo drobno pokruszyć, można do tego użyć blendera lub zrobić to ręcznie. W garnku rozpuszczamy masło, cukier puder, cukier waniliowy, wlewamy wódkę, gdy te składniki stworzą polewę wrzucamy pokruszone herbatniki. Mieszamy tak długo aż się ze sobą połączą.
  • 2. Masę wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 20x30. Dociskamy ją do dna.
  • 3. Przygotowujemy masę mleczno-kokosową. Mleko zagotowujemy z cukrem i rozpuszczamy margarynę, studzimy. Dodajemy mleko w proszku i wiórka kokosowe, miksujemy na najwyższych obrotach do powstania puszystej masy. Wykładamy powstałą masę na czekoladowy spód i delikatnie dociskamy.
  • kostka kokosowa 4. Przygotowujemy polewę na ciasto.Do rondelka wlewamy wrzącą wodę i rozpuszczamy w niej cukier puder. Następnie dodajemy masło lub margarynę pokrojoną w mała kostkę oraz kakao, mieszamy tak długo aż powstanie jednolita konsystencja. Zdejmujemy z ognia i polewamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na około godzinę aby wszystkie składniki stężały, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować