Kostka jabłkowa z musem czekoladowym

0 (0 ocen)

Biszkopt + mus jabłkowy + mus czekoladowy= niebo w buźce

Składniki:

  • Biszkopt (na blaszkę 21 x 26 cm):
    3 jajka, osobno żółtka i białka
    60 g drobnego cukru do wypieków
    100 g mąki pszennej tortowej

    Masa jabłkowa:
    1 kg kwaśnych jabłek
    galaretka cytrynowa
    1 łyżka masła
    2/3 szklanki drobnego cukru
    2 łyżki cynamonu
    2 łyżki cukru wanilinowego

    Masa czekoladowa:
    100 g czekolady mlecznej
    100 g czekolady gorzkiej
    250 ml śmietanki kremówki (30 lub 36 %)
    3 łyżki cukru pudru
    250 g mascarpone
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kostka jabłkowa z musem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek i białka ubijamy na sztywno (można dodać szczyptę soli na początku ubijania). Następnie po łyżce dodajemy cukier cały czas miksując, potem dodajemy żółtka, jedno po drugim cały czas ubijając. Na koniec wsypujemy powoli, po łyżce przesianą mąkę i delikatnie mieszamy szpatułką, tak, aby nie zniszczyć piany. Ciasto wlewamy do blaszki uprzednio wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagranym do 180 stopni przez około 15-20 minut (zależy od piekarnika, u mnie zawsze piecze się dłużej niż w używanych przepisach). Studzimy.
  • 2. Jabłka: jabłka obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. W garnku roztapiamy łyżkę masła, wrzucamy jabłka, dodajemy cukier, cukier waniliowy i cynamon. Mieszamy i smażymy mieszając od czasu do czasu przez około 20 minut, lub do momentu, gdy jabłka zmiękną. Ściągamy z ognia i miksujemy blenderem. Dodajemy galaretkę w proszku, mieszamy i podgrzewamy na średnim ogniu około 4 minuty. Studzimy i wykładamy na biszkopt. Wstawiamy do lodówki na pół godziny.
  • 3. Mus czekoladowy: czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W osobnej misce ubijamy mascarpone z cukrem i śmietanką, dodajemy ostudzoną czekoladę (odkładamy około 3-4 łyżki do dekoracji) i jeszcze chwilę ubijamy.
  • 4. Mus ostrożnie wykładamy na jabłka (będzie to trochę pracochłonne), wyrównujemy i dekorujemy czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować