Kostka górska

4.5 (182 ocen)

  • 40 min

Uwielbiam to ciacho. Oryginalna nazwa to kostka alpejska ale ponieważ lekko zmodyfikowałam wykonanie, pozwoliłam sobie również na zmianę nazwy. Ciacho jest proste i szybkie w wykonaniu.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:

    3 jajka
    2 czubate łyżki mąki
    2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    1/3 szklanki cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    Masa I:

    180 g masła
    puszka masy kajmakowej
    20 dkg bez

    Masa śmietanowa:

    400 ml kremówki 36%
    2 opakowania śnieżki
    ½ tabliczki gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kostka górska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier dalej ubijać, następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec wsypać przesiane mąki, proszek i kakao. Delikatnie zamieszać łyżką. Wylać do blachy o wym. 25×36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175˚C i piec ok.20-25 minut.

    Masa I: Miękkie masło zmiksować. Dodawać po łyżce masy kajmakowej i dalej miksować. Na koniec dodać pokruszone bezy wymieszać.

    Dobrze schłodzoną w lodówce śmietanę ubić na sztywno razem ze śnieżką.

    Ciasto nasączyć delikatnie kawą cappuccino. Na ciasto wyłożyć krem kajmakowy, bitą śmietanę. Posypać startą gorzką czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować