Kostka borówkowa

4.47 (161 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Przepis znajdziesz na ilovebake.pl

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki tortowej
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki oleju
    szczypta soli

    SKŁADNIKI NA WARSTWĘ BORÓWKOWĄ:

    800 g borówek
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżki soku z cytryny
    2×40 g budyń waniliowy, proszek
    150 ml wody

    SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

    800 ml śmietanki kremówki 30%
    3 łyżki cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny
    1/3 szklanki gorącej wody

    DODATKOWO:

    opakowanie herbatników
    1 szklanka cukru pudru
    3 łyżki soku z cytryny
    1-2 łyżki wody
Wystaw ocenę:

4.47 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kremówka

Kostka borówkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przepis ze strony ilovebake.pl
    Formę o wym. 25×35 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
    Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temp pokojowej. Mąki przesiewamy do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczypta soli na sztywną pianę, pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym żółtku. Za pomocą dużej łyżki np. drewnianej lub szpatułki w kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki. Przekładamy do formy i pieczemy w temp. 170 C przez około 25-30 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do przestudzenia.
    Borówki przekładamy do garnuszka z grubym dnem (1 szklankę borówek odkładamy na później) zasypujemy cukrem i chwilkę podgrzewamy. Proszek budyniowy przesiewamy do wody i mieszamy do rozpuszczenia. Wlewamy do garnuszka z borówkami i gotujemy na niewielkim ogniu, aż masa zgęstnieje. Na koniec dodajemy od łożone borówki i mieszamy. Wykładamy na biszkopt i zostawiamy do wystudzenia.
    Żelatynę rozpuszczamy w gorącej (nie wrzącej) wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywną masę, pod koniec dodajemy przesiany cukier puder oraz żelatynę. Wykładamy na warstwę borówkową. Układamy herbatniki jeden obok drugiego. Cukier puder przesiewamy do miseczki dodajemy sok z cytryny i wodę. Mieszamy, aż powstanie gęsty i płynny lukier. Polewamy równomiernie ciasto i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Porady

Przepis pochodzi ze strony ilovebake.pl

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Budyń Herbatniki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować