Korzenny deser z wiśniami

4.5 (158 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

walentynkowy deser dla dwojga. Wiśnie, korzenny aromat, słodki krem z twarogu. Rozgrzewający, trochę słodki, trochę wytrawny. Na pewno będzie wspaniałym prezentem nie tylko na walentynki!

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - herbatniki korzenne ((lub zwykłych + pół łyżeczki przyprawy korzennej)): 50 gramów
    - twaróg zmielony ((taki, jak na sernik)): 6 łyżek
    - cukier puder: 4 łyżeczki
    - ekstrakt z wanili ((opcjonalnie, można pominąć)): 0.33 łyżeczki
    - wiśnie z kompotu: 100 gramów
    - kompot wiśniowy lub woda: 2 łyżki
    - mąka ziemniaczania: 1.5 łyżeczki
    - cukier: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Korzenny deser z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Korzenny deser z wiśniami 1. Herbatniki rozkruszyć w robocie kuchennym, lub za pomocą wałka (włożyć herbatniki do woreczka, zakręcić i rozbić za pomocą wałka/tłuczka) na coś w rodzaju piasku. Ułożyć na dnie pucharków/szklanek. Twaróg wymieszać z cukrem pudrem (i wanilią) i przykryć nim pokruszone herbatniki. Odstawić do lodówki. Wiśnie przełożyć do garnuszka, zasypać cukrem, dodać dwie łyżki syropu (wody) zasypać mąką ziemniaczana i dokładnie wymieszać. Podgrzewać na wolnym ogniu, aż z owoców powstanie coś w rodzaju kisielu (wiśni w żelu). Przestudzić. Wystudzone owoce przełożyć do szklanek jaką ostatnią warstwę. Przed podaniem wstawić do lodówki na około godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować