Korzenne ciasto z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Ciasto z jabłkami to ciasto doprawione korzennymi przyprawami . Mięciutkie i aromatyczne. Wspaniale smakuje na ciepło i z lodami.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 4 jaja
    1/2 szklanki miodu/ ksylitolu
    1 szklanka mąki orkiszowej lub owsianej bezglutenowej
    100 ml oleju rzepakowego
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżeczki mielonego cynamonu

    2 jabłka
    1 łyżka przyprawy do piernika
    1 łyżka konfitury z moreli lub pomarańczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Korzenne ciasto z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownica 20 cm. wyłożona papierem i posmarowana tłuszczem. Piekarnik nastawiony na 180˚ C.

    Jabłka obrać pokroić w ósemki i wymieszać z przyprawą do piernika. Jeśli jabłka są bardzo kwaśne można posypać cukrem trzcinowym.

    Jaja ubić z miodem. Przesiać mąkę z proszkiem, cynamonem i kakao. Dodawać do ubitych jaj. Na koniec wlać olej u wymieszać na jednolite ciasto.

    Wylać do przygotowanej wcześniej tortownicy. na wierzch ułożyć jabłka.

    Piec do 50 minut.
    Po upieczeniu jabłka posmarowałam konfiturą morelową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować