Korzenne ciasto dyniowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Korzenne ciasto dyniowe jest wilgotne, mięciutkie, aromatyczne.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    400 g purée z dyni
    1 i 1/3 szklanki cukru
    1 szklanka oleju
    4 jajka
    2 łyżeczki przyprawy do piernika
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka soli
    2 łyżeczki cukru wanilinowego (lub ekstraktu z wanilii)
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Korzenne ciasto dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do większej miski przełożyć purée z dyni, cukry (lub cukier i ekstrakt), wlać olej, wbić jajka, składniki wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji (ręczną trzepaczką lub widelcem)
  • 2. Do mniejszej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać sól, przyprawę do piernika, wymieszać
  • 3. Do mokrej mieszanki dodawać stopniowo produkty suche, krótko mieszając, tylko do połączenia się składników
  • 4. Formę (keksówka) wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto, wyrównać
  • 5. Piec w 170-180 stopniach przez 35-40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować