Korzenna owsianka pieczona w jabłku

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna alternatywa dla tych, którzy kochają to zdrowe danie. Zamiast dodawać jabłko do płatków wystarczy je w nim upiec!

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jabłka średniej wielkości: 4 sztuki
    - płatki owsiane błyskawiczne: 100 gramów
    - rodzynki lub inne bakalie: 40 gramów
    - cukier trzcinowy Demerara: 2 łyżki
    - anyż gwiaździsty: 4 sztuki
    - goździki: 4 sztuki
    - cynamon mielony: 1 łyżeczka
    - korzeń imbiru: 4 plastry
    - sok jabłkowy 100%: 100 mililitrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Śniadanie

Korzenna owsianka pieczona w jabłku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka dokładnie myjemy, przekrawamy na górze i wydrążamy zawartość by pozostały ścianki grubości około 0,5 cm.
  • 2. Płatki owsiane mieszamy z bakaliami, cynamonem, cukrem i zalewamy sokiem jabłkowym lub jogurtem naturalnym. Mieszamy i odstawiamy na około 10 minut.
  • 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Do każdego jabłka na dno wsadzamy plasterek imbiru i nadziewamy płatkami owsianymi. Jeśli zostanie nam płyn to wlewamy ostrożnie po łyżce do naszych jabłek. Przykrywamy górą owocu do, której wtykamy zamiast ogonka po goździku i układamy po gwiazdce anyżu. Pieczemy przez około 15-20 minut(jabłko nie może się rozpadać).
  • 4. Smacznego!:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Płatki owsiane

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować