Kora drzewa

5 (155 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 50 min

Ciasto to piekę i podaję często jako tort. Bardzo ładnie prezentuje się w przekroju i pysznie smakuje.

  • 50 min

Składniki:

  • Blaszka 24x36 cm

    Ciasto bakaliowe:
    • 8 białek,
    • ¾ szklanki cukru,
    • 3 żółtka,
    • 10 dag orzechów siekanych,
    • 10 dag orzechów mielonych,
    • 10 dag kokosu,
    • 10 dag rodzynek,
    • 2 łyżki mąki,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa kawowa:
    • 1,5 kostki masła,
    • 3 jajka,
    • ¾-1 szklanki cukru
    • 3 łyżki kawy rozpuszczone w niewielkiej ilości wody

    Dodatkowo:
    • 1 puszka brzoskwiń,
    • 2 paczki delicji,
    • 2 galaretki czerwone,
    • 1 łyżeczka żelatyny
Wystaw ocenę:

5 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kora drzewa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kora drzewna 1. Ciasto bakaliowe: Białka ubić na sztywno, dodając stopniowo cukier, a następnie żółtka. Dodać wymieszane ze sobą pozostałe składniki. Delikatnie wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp 180˚C około 30-40 min. Wystudzić i przeciąć na połowę.
  • 2. Masa kawowa: Jajka ubijamy z cukrem na parze. Studzimy. Masło ucieramy do białości, po czym dodawać do niego stopniowo masę jajeczną. Na koniec dodać kawę.
  • 3. Dodatkowo: Brzoskwinie tniemy w paseczki. Galaretkę wraz z żelatyną rozpuszczamy w 3 szklankach wody. Studzimy.
  • 4. Przełożenie:
    Ciasto bakaliowe, 1/3 masy, delicje, 1/3 masy, ciasto bakaliowe, 1/3 masy, brzoskwinie, galaretka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Spotkanie rodzinne

Podobne przepisy

To może cię zainteresować