Kopytka z mięsem mielonym

4.47 (192 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Mączne smaki, wspomożone sosem, który lubimy najbardziej. Pycha, nawet mega...jesienne smaki, przygotowują nas na zimę :P

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Kopytka:

    900 g ziemniaków
    300 g mąki pszennej

    Sos mięsny:

    1 duża cebula
    3 łyżki oleju rzepakowego
    250 g mięsa mielonego wp-woł
    150 g pieczarek
    600 ml bulionu wołowego
    1 pełna łyżka mąki
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.47 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kopytka z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kopytka z mięsem mielonym 1. Ziemniaki gotujemy, studzimy i przepuszczamy przez praskę. Mieszamy z mąką na jednolitą masę.
    Z tak przygotowanych ziemniaków formujemy wałek i kroimy po skosie (1,5-2 cm). Kotujemy w osolonym wrzątku, 2 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową.

    Posiekaną cebulę smażymy na rozgrzanym oleju razem z mięsem mielonym, rozdrabniając go. Po 10 min dodajemy oczyszczone i pokrojone na 4, pieczarki. Smażymy chwilę, zalewamy gorącym bulionem. Dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu ok. 15 min.
    Mąkę dokładnie rozprowadzamy w zimnej wodzie (100 ml), dodajemy do mięsa i szybko mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia.

    Kopytka podajemy polane sosem, posypujemy posiekaną natką pietruszki.

    Podajemy z ulubioną surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować