Kopytka inaczej

4.5 (144 ocen)

  • 25 min

Łatwe, szybkie w przygotowaniu, tzw " coś z niczego". Ziemniaki, które zostały z poprzedniego dnia w połączeniu ze zwykłym pasztetem, konserwą czy nawet żółtym serem tworzą smaczne i tanie danie.

  • 25 min

Składniki:

  • -ziemniaki -1.5 kg
    -mąka pszenna- 2.5 szklanki( około)
    -jajko- 1
    -w zależności od tego co mamy w lodówce: pasztet,konserwa,ser.
    -sól- łyżka
    -cebula- 1 średnia
    -olej
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kopytka inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wałek kroimy na mniejsze części 1. Ciasto:
    - ziemniaki mielimy przez maszynkę
    - dodajemy mąkę, jajko i zagniatamy ciasto.
    - odkrajamy kawałek i formujemy wałek i kroimy go na mniejsze części.
    - każdą część spłaszczamy i dodajemy na środek łyżeczkę nadzienia.
    -formujemy kulkę
    Rzucamy na osoloną, wrzącą wodę. Gotujemy partiami, żeby się nie posklejały.Od momentu wypłynięcia na wodzie gotujemy około 2 minut. Wyciągamy łyżką cedzakową. Cebulę kroimy w kostkę,rumienimy na oliwie. Gotowe kopytka okraszamy cebulką.

Porady

Dobrze też smakują z sosem pieczarkowym. Ciasto powinno być zwarte i plastyczne, nie powinno kleić się do rąk.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować