Kopytka dyniowe z orzechami i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na kopytka przełóż do miski i wyrób na zwarte ciasto.
2. W dużym garnku zagotuj wodę, posól.
3. Stolnicę obsyp obficie mąką. Ciasto na kopytka podziel na 3 części.
4. Ciasto obtocz mąką i delikatnie wyroluj. Tnij w poprzek na sredniej wielkości kawałki.
5. Kopytka wrzucaj na wrzątek, gdy wypłyną gotuj 1 minutę. Wykładaj na talerz.
6. Orzechy posiekaj na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła i 2 łyżki oleju, wrzuć kopytka i orzechy. Smaż aż się zrumienią. Kopytka podawaj z orzechami, pokruszona fetą i pokrojonymi w paski pomidorami. Można dodać też kilka listków rukoli.
Porady
Do kopytek użyć najlepiej musu z upieczonej dyni, jest wtedy mniej wodnista.
Komentarze