Kopytka dyniowe z orzechami i fetą

5 (177 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Delikatne kopytka z musem z dyni. Do nich zrobiłam prosty sos orzechowy z suszonymi pomidorami i fetą.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 szkl musu z upieczonej dyni
    250 g twarogu półtłustego
    4-5 łyżek mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 jajko
    Sól
    1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej

    Do podania:
    1 garść orzechów włoskich
    80 g fety
    Kilka suszonych pomidorów
    Rukola
    Masło i olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (177 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Dania główne

Kopytka dyniowe z orzechami i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na kopytka przełóż do miski i wyrób na zwarte ciasto.
    2. W dużym garnku zagotuj wodę, posól.
    3. Stolnicę obsyp obficie mąką. Ciasto na kopytka podziel na 3 części.
    4. Ciasto obtocz mąką i delikatnie wyroluj. Tnij w poprzek na sredniej wielkości kawałki.
    5. Kopytka wrzucaj na wrzątek, gdy wypłyną gotuj 1 minutę. Wykładaj na talerz.
    6. Orzechy posiekaj na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła i 2 łyżki oleju, wrzuć kopytka i orzechy. Smaż aż się zrumienią. Kopytka podawaj z orzechami, pokruszona fetą i pokrojonymi w paski pomidorami. Można dodać też kilka listków rukoli.

Porady

Do kopytek użyć najlepiej musu z upieczonej dyni, jest wtedy mniej wodnista.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Orzechy Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować