Kopytka dyniowe

0 (0 ocen)

Kopytka z dodatkiem dyni, sera żółtego i gałki muszkatołowej. Bardzo aromatyczne i smaczne.

Składniki:

  • - 6 średnich ziemniaków
    - szklanka puree z dyni
    - 2 jajka
    - 6 łyżek tartego ementalera
    - gałka muszkatołowa
    - ostra papryka mielona
    - pieprz
    - 1,5 łyżeczki soli
    - 1/2 opakowania mąki ziemniaczanej
    - kilka łyżek mąki pszennej

Kopytka dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonym wrzątku do miękkości. Ostudzić (muszą być zimne!). Rozgnieść na puree i wymieszać z puree z dyni, jajkami i ementalerem. Doprawić, dodać mąkę ziemniaczaną i zagniatać, dodając mąkę pszenną do czasu, aż ciasto będzie się jedynie delikatnie klejące i będzie się ładnie formowało. Stolnicę wysypać mąką, a ciasto podzielić na części. Z każdej uformować wałeczek i pociąć na 1,5-2 cm kawałki - kopytka. Gotować w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty, do czasu wypłynięcia na powierzchnię. Podawać z klarowanym masełkiem lub okrasą z boczku.

Komentarze

Podobne przepisy