Kopiec z kreta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka wbij do misy miksera i ubij z cukrem na gładki, puszysty krem. Mąkę wymieszaj z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Na przemian dodawaj do ubitych jajek suche składniki przesiane przez sito, mleko oraz olej. Ciasto wylej do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, bądź wysmarowanej tłuszczem i poprószonej kakao. Piecz w temperaturze 160 stopni, ok. 50 minut, termoobieg, do tzw. suchego patyczka.
Z ciasta zetnij wierzch na wysokości około 2 cm. Wydrąż delikatnie połowę miąższu tak, aby zostały brzegi ciasta i nietknięty spód.Czekoladę pokrój na drobne kawałki. Śmietanę ubij na niskich obrotach z cukrem pudrem i fiksem. Dodaj czekoladę i wymieszaj. Banany obierz ze skórki, wierzch skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Ułóż w wydrążonym cieście. Nałóż śmietanę, kształtując kopiec. Wierzch posyp rozdrobnionym ciastem i lekko dociśnij. Ciasto schłodź w lodówce przez 30 minut.
Z masy cukrowej można zrobić figurkę kreta i udekorować ciasto ;-)
Komentarze