Kopiec z kreta

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Lekkie, czekoladowe ciasto z bananami i bitą śmietaną – niebo w gębie! Bardzo proste w wykonaniu.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    – 340g mąki pszennej
    – 220g cukru
    – 250 ml szklana mleka
    – 210 ml oleju
    – 1 łyżeczka proszku do pieczenia, czubata
    – 1/2 łyżeczki sody oczyszczanej
    – 4 łyżki kakao
    – 2 jajka
    Dodatkowo:
    – 5 bananów
    – 2 śmietan-fixy
    – 500 ml śmietany 30%
    – 100g gorzkiej czekolady
    – 4 łyżki cukru pudru
    – 1 cytryna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Kopiec z kreta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wbij do misy miksera i ubij z cukrem na gładki, puszysty krem. Mąkę wymieszaj z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Na przemian dodawaj do ubitych jajek suche składniki przesiane przez sito, mleko oraz olej. Ciasto wylej do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, bądź wysmarowanej tłuszczem i poprószonej kakao. Piecz w temperaturze 160 stopni, ok. 50 minut, termoobieg, do tzw. suchego patyczka.
    Z ciasta zetnij wierzch na wysokości około 2 cm. Wydrąż delikatnie połowę miąższu tak, aby zostały brzegi ciasta i nietknięty spód.Czekoladę pokrój na drobne kawałki. Śmietanę ubij na niskich obrotach z cukrem pudrem i fiksem. Dodaj czekoladę i wymieszaj. Banany obierz ze skórki, wierzch skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Ułóż w wydrążonym cieście. Nałóż śmietanę, kształtując kopiec. Wierzch posyp rozdrobnionym ciastem i lekko dociśnij. Ciasto schłodź w lodówce przez 30 minut.
    Z masy cukrowej można zrobić figurkę kreta i udekorować ciasto ;-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować