Konserwa drobiowa w słoiku

4.5 (155 ocen)

  • 74 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Konserwa zrobiona jest z mięsa kurczaka i indyczego z dodatkiem wieprzowego boczku.

  • 74 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Surowiec:

    mięso z ćwiartek kurczaka 1,6 kg
    mięso z udźca indyka 1,1 kg
    boczek wieprzowy bez skóry 0,9 kg

    Przyprawy i materiały pomocnicze:

    peklosól 18 g/kg mięsa z drobiu
    sól morska 18 g/kg do boczku
    czosnek granulowany 7 g/kg - 25 g
    pieprz biały tłuczony w moździerzu 2 g/kg - 7 g
    pieprz ziołowy 2 g/kg - 7 g
    kolender tłuczony w moździerzu 2 g/kg - 7 g
    woda 100 ml dodana podczas mieszania z przyprawami
    sos sojowy 8 łyżek
    słoiczki 350 ml (proste) 14 szt.
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Konserwa drobiowa w słoiku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Peklowanie:

    Mięsa peklujemy w osobnych pojemnikach. Pokrojone mięso z udźca indyka mieszamy z peklosolą i 4 łyżkami sosu sojowego. Kawałki mięsa z ćwiartek kurczaka mieszamy z peklosolą i sosem sojowym. Boczek mieszamy z solą warzoną. Peklujemy 24 godziny w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza.

    Rozdrabnianie i wyrabianie farszu:

    mięso z ćwiartek kurczaka przepuszczamy przez sitko 12 mm
    mięso z udźca indyka kroimy w kostkę 2 cm
    boczek wieprzowy bez skóry przepuszczamy przez sitko 10 mm

    Po 24 godzinach peklowania rozdrabniamy boczek i kawałki mięsa z ćwiartek kurczaka. Dodajemy wszystkie przyprawy z 100 ml zimnej wody, dokładnie wyrabiamy i wstawiamy ponownie na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie dodajemy jeszcze 100 ml wody i dokładnie wyrabiamy farsz.

    Nadziewanie:

    Farszem napełniamy słoiczki, gotowaną, zimną wodą zalewamy farsz tak żeby był przykryty wodą.

    Pasteryzacja:

    Słoiczki poddajemy trzykrotnej pasteryzacji w temperaturze 80 stopni Celsjusza, przeprowadzanej co 24 godziny.

    Przebieg tyndalizacji zgodny z technologią pasteryzacji konserw w słoikach.

    Słoik 1,5 l 120 + 80 + 60 minut
    Słoik 1 l. 90 + 60 + 45 minut
    Słoik 0,7 l 80 + 50 + 35 minut
    Słoik 500 ml 60 + 40 + 30 minut
    słoik 350 ml 40 + 25 + 20 minut
    słoik 250 ml 30 + 20 + 15 minut

    Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi około pół roku i można go przechowywać bez lodówki.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować