Konfitura z węgierek i cynamonu

4.5 (193 ocen)

  • 60 min

Wspaniała, klasyczna konfitura, idealna do przekładania pierników.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 kg dojrzałych śliwek
    4 laski cynamonu
    szklanka cukru
    1 łyżka żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Konfitura z węgierek i cynamonu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki dokładnie myjemy, usuwamy pestki i wrzucamy do garnka.
    Dodajemy cukier i laski cynamonu.

    Gotujemy na maleńkim ogniu aż owoce zaczną się rozpadać.
    Następnie wyłączamy i pozostawiamy na kilka godzin, by wszystkie smaki się dobrze połączyły.

    Słoiki myjemy, wyparzamy.

    Wyciągamy laski cynamonu, miksujemy, doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy, dodajemy żelatynę rozpuszczoną w odrobinie wody i wlewamy do słoików. Mocno zakręcamy, stawiamy na zakrętce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Cynamon Śliwki Śliwki węgierki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować