Konfitura z nektarynek i jagód

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszna konfitura z kawałkami owoców. Zapach lata zamknięty w słoiku.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg nektarynek
    1 szklanka jagód
    0,5 szklanki wody
    2-3 łyżki soku z cytryny
    1 żel fix 3:1
    1,5 szklanki cukru

Konfitura z nektarynek i jagód - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nektarynki myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy w kosteczkę. Pokrojone nektarynki wrzucamy do niewielkiego (2l) garnka i wsypujemy do tego 1 szklankę umytych jagód. Do owoców wsypujemy żel-fix i zagotowujemy. Następnie dodajemy cukier, sok z cytryny oraz wodę i gotujemy około 5 minut.
  • 2. Konfiturę przekładamy do małych czystych słoiczków i szczelnie zakręcamy, odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy