Konfitura z cebuli

5 (178 ocen)

Konfitura z cebuli to świetny dodatek do domowych pasztetów,mięs i wędlin.Znakomicie również sprawdza się do wielkanocnej białej kiełbasy.

Składniki:

  • 1 kg cebuli czerwonej
    1-2 łyżki masła
    1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
    1/4 szklanki octu winnego
    4 łyżki rodzynek
    1/2 szklanki cukru
    łyżka ziaren gorczycy
Wystaw ocenę:

5 (178 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Konfitura z cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondlu rozgrzewamy masło.Wrzucamy pokrojoną w krążki cebulę i dusimy pod przyryciem około 30 minut.
  • 2. Dodajemy cukier i co jakiś czas mieszając dusimy tak długo,aż cebula zmięknie i stanie się złocista.Trwa to około 1 godziny.
  • 3. Następnie dodajemy rodzynki,gorczycę,ocet winny i wino.Dość często mieszając gotujemy,aż masa zacznie wyraźnie gęstniećGorącą konfiturę przekładamy do umytych i wyparzonych słoików.Szczelnie zamykamy.
  • 4. Inspiracja:Przetwory do spiżarni 4(27)/12
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Rodzynki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować