Konfitura truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki umyć, odszypułkować, zasypać 10 dkg. cukru i odstawić na 2 godz. Z pół szklanki wody i reszty cukru ugotować syrop. Kiedy syrop będzie gotowy, dodawać partiami truskawki. Zagotować i mieszać delikatnie poruszając garnkiem (kolistymi ruchami potrząsać garnkiem), nie mieszać łyżką, odszumować. Po ostudzeniu truskawek zagotować jeszcze raz, ostudzić. Powtarzać tę czynność, aż do czasu uzyskania odpowiedniej konsystencji (około 6-7 razy). Wyparzone słoiki napełniać konfiturą, szczelnie zamknąć (można pasteryzować ok. 20 min., ja nie pasteryzuję) Ilość cukru jest zależna od kwaskowatości truskawek. Robienie konfitur zajęło mi 2 dni.
Komentarze