Konfitura truskawkowa z nutą wanilii i cytryny

0 (0 ocen)

Konfitura jest pysznie truskawkowa, aromatyczna i nie jest przesłodzona.

Składniki:

  • 3 kg truskawek
    80 dkg cukru
    2 laski wanilii
    sok z 1 cytryny + skórka z niej otarta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Konfitury

Konfitura truskawkowa z nutą wanilii i cytryny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki umyć, oderwać szypułki, pokroić na połówki.
    Truskawki przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać cukier, dokładnie wymieszać.
    Laski wanilii przekroić wzdłuż na pół, czubkiem noża wyjąć ziarenka wanilii, dodać do truskawek oraz wrzucić rozcięte laski wanilii.
    Garnek postawić na bardzo małym gazie i gotować około godziny, pozostawić do wystygnięcia.
    Gdy konfitura będzie zimna można ocenić jej konsystencję, czy jest zadowalająco gęsta czy nie.
    Następnie ponownie zagotować konfiturę (na niewielkim ogniu), pod koniec gotowania usunąć laski wanilii, dodać sok i otartą skórkę cytryny (oczywiście cytrynę należy wcześniej wyszorować i sparzyć wrzątkiem).
    Gorącą konfiturą wypełniać słoiki, mocno dokręcić zakrętki, ustawić dnem do góry.
    Słoiki z gorącą konfiturą przykryć grubym ręcznikiem i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować