Konfitura malinowa z płatkami jaśminu

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Jak każdego lata przed urlopem szykujemy mnóstwo przetworów. Nie mogliśmy przepuścić malinom...do tego płatki jaśminu...spróbujcie sami.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 800 g malin
    200 g cukru trzcinowego
    1 szkl płatków jaśminu
    sok z 1/2 cytryny

Konfitura malinowa z płatkami jaśminu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maliny czyścimy i przekładamy do garnka. Do malin dodajemy cukier, sok z cytryny, zagotowujemy, od czasu do czasu mieszając. Gotujemy do czasu, aż zostanie niewiele soku. Pod koniec dodajemy płatki jaśminu i gotujemy jeszcze 5 min. Całość porcjujemy do słoiczków i pasteryzujemy 25 min w temperaturze 120°C. Pozostawiamy w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy