Konfitura cytrynowa do mięs i ryb.

0 (0 ocen)

Konfitura świetnie koresponduje z łososiem .Ja podałem z ozorkami w sosie chrzanowym.

Składniki:

  • 2 cytryny
    1 ząbek czosnku
    5 plasterków imbiru
    1 cebula
    5dag rodzynek
    2 liście cytryny lub limonki
    1 łyżeczka ostrej musztardy
    1/2 łyżeczki kminku mielonego
    1/2 łyżeczki kolendry
    3 szczypty chilli w proszku
    2 łyżki cukru
    1 łyżka oliwy
    1 łyżka octu winnego białego
    1 łyżeczka soli

Konfitura cytrynowa do mięs i ryb. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Konfitura cytrynowa do mięs i ryb. 1. Cytryny sparzyć, pokroić w ósemki. Włożyć do szklanej lub porcelanowej miski ,posypać solą ,wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na 8h.
    Opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem.
    Na patelni umieścić przeciśnięty czosnek ,imbir ,ósemki cebuli, musztardę, chilli, kminek, kolendrę, cukier i oliwę .Wszystko wymieszać i mieszając gotować 3 min, aż mieszanina lekko się przesuszy.
    Wlać 200ml wody, ocet ,dodać rodzynki, liście cytrynowe i ósemki cytryn. Wymieszać i gotować, aż cytryny zmiękną ,około 20min.
    Odstawić do przestudzenia. W słoikach można przechowywać parę tygodni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy