Kompot z truskawek na zimę

4.49 (197 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Idealny gdy mroźną zimą zatęsknimy za smakami lata.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • truskawki w dowolnej ilości
    cukier

    litrowe słoiki
Wystaw ocenę:

4.49 (197 ocen)

Kompot z truskawek na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czyste litrowe słoiki napełniamy do połowy umytymi truskawkami bez szypułek. Następnie wsypujemy na to szklankę cukru i ponownie dopełniamy po brzegi truskawkami (nie wpychamy i nie wciskamy na siłę - mają być luźno).
  • 2. Tak napełnione słoiki odstawiamy w chłodne miejsce na około godzinę. Po tym czasie wszystkie słoiki zalewamy do pełna przegotowaną letnią wodą i zakręcamy.
  • 3. Słoiki pasteryzujemy godzinę w garnku z wodą. Po tym czasie wyjmujemy je, dokręcamy i stawiamy do góry dnem do ostygnięcia.
  • 4. Po otwarciu takiego kompotu dolewam do niego około 3 litry wody i zagotowuję.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować